Monday, March 31, 2014

Թանապուր

   Չորթանը մանրացնել և մի գիշեր սառը ջրում թրջոց դնել: Հաջորդ օրը  դանդաղ տրորելով, չորթանը բաց անել գոլ ջրով, որպեսզի միատեսակ զանգված ստացվի (100գ չորթանին՝ 1 լիտր ջուր): 
   Կաթսայում ձուն և ալյուրը լավ հարել, դրա մեջ լցնել բացած թանը, դնել մարմանդ կրակին, անընդհատ խառնելով՝ հասցնել մինչև եռման: Դրանից հետո ապուրի մեջ լցնել սոխառած, եփած ցորենի ձավար, դաղձ կամ համեմ, լավ խառնել և մեկ անգամ էլ եռացնել: 
   Ճաշակում են տաք և սառը վիճակում: Տաք ճաշակելիս կարելի է ավելացնել կարագ:
50գ չորթանին՝ 1/4 ձու, 40գ ցորենի ձավար, 10գ ալյուր, 20գ գլուխ սոխ, 6գ դաղձ կամ համեմ, աղը՝ ըստ ճաշակի: Կարագը ըստ ճաշակի:

    Առողջարար է՝ հատկապես ցուրտ եղանակներին:
   Կարգավորում է բարձր արյան ճնշումը: 
   Կարգավորում է ստամոքսի աշխատանքը:
   Նպաստում է հանգիստ քնին:
   Փորձե՛ք, վայելե՛ք, համոզվե՛ք:

No comments:

Post a Comment